ИВАН МИХАЙЛОВ В ОБЕКТИВА НА ПОЛИЦИЯ, ДИПЛОМАЦИЯ, РАЗУЗНАВАНЕ И ПРЕСА

През есента на 2006 г. излезе от печат една документална книга за Иван Михайлов, която озаглавих “Иван Михайлов в обектива на полиция, дипломация, разузнаване и преса”. Върху нея работих няколко години и ако днес трябваше отново да я издавам, само бих я допълнил с новооткрити документи, без да сменям концепцията си. Какво имам предвид? В нея съм включил не само разнородни по вид и характер документи, и не само представящи големия български революционер в благоприятна, в положителна светлина, но и такива, които са напълно негативни, написани от негови противници, както от лявата политическа преса, така и от правителствения печат (в. “Нови дни”), а и от отцепници от ВМРО.

продължава>

 

ЗАЩО РУСИЯ ПОДКРЕПИ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1913 г., СЛЕД КАТО БЕШЕ ПОДПИСАЛА ВОЕННАТА КОНВЕНЦИЯ ПРЕЗ 1902г. ДА Я ПАЗИ?

От детските си години помним стиховете на народния поет – „Кат Русия няма втора, тъй могъща на света, тя е нашата опора, тя е нашта висота…” и т.н. След повече от едно столетие възпитаване на нашия народ в славянофилство и в любов към «двойния освободител» - Русия би било добре да се погледне и зад завесата, спусната от държавници, политици и дипломати, биле те русофили или русофоби, за да се види как наистина стоят нещата. Но за това са необходими очи, разум и търпение, а на първо място и много знания.

продължава>

 

УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

На 15 август християните по цял свят - и православни, и католици, и протестанти, отдават своята почит към Божията Майка. Това е денят на нейното успение. Смъртта на Богоматер била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване – успение. Светата църква е отредила много празници, посветени на Пречистата Дева. На 9 декември вярващите отбелязват Света Ана или Анино зачатие (денят, в който е зачената Дева Мария), на 8 септември се чества Рождество Богородично (или Малка Богородица ), на 25 март християните празнуват Благовещение (денят, в който ангел господен съобщава благата вест на Девата, че тя ще роди Спасителя), на 31 август е денят на Полагане пояса на Пресвета Богородица и на 1 октомври се отбелязва Покров на Пресвета Богородица.

продължава>

 

АНТОН СТРАШИМИРОВ – БЕЛЕЖИТ БЪЛГАРСКИ НАРОДОВЕД И БИОГРАФ

Колкото и да е популярен Антон Страшимиров сред четящата публика в България и въпреки, че още приживе той заема завинаги достойно място сред българските класици, учебните програми, разработвани в просветното министерство, стоящо винаги на идеологически позиции, включваше като задължително изучавано произведение само романът му “Хоро”. В театрите, макар че името му не слизаше от афишите, в репертоарите им се включваха главно драмите му с битов характер “Свекърва” и “Вампир”.

продължава>

 

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И РЕВОЛЮЦИОННОТО ДВИЖЕНИЕ В ОДРИНСКО (1899 – 1903 г.)

В дните на юбилейната 100-годишнина от Илинденско–Преображенското въстание подготвихме и отпечатахме документалния сборник “Из архива на Гоце Делчев. Задграничното представителство на ВМОРО в София до края на 1902 г.” В него са включени 620 писма, телеграми и пощенски картички съхранявани в личния фонд на Гоце Делчев в Централния държавен архив – София (ЦДА). От документалния сборник всеки читател може сам да се убеди, че македоно–одринското революционно движение, един от ръководителите на което е апостолът от Кукуш Гоце Делчев не е ограничено само в рамките на Македония и Тракия движение, а всенародно българско движение, дело на цялата българска общност. В сборника са включени документи от различните краища на българската земя, на хора жертвоготовни в името на свободата на братята си от Тракия и Македония. Значителен дял от тази документация е свързана и с Одринския революционен окръг и пунктовете по границата между Българското княжество и Одринска Тракия, както и с борбата на тракийските българи за свобода.

продължава>