УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

На 15 август християните по цял свят - и православни, и католици, и протестанти, отдават своята почит към Божията Майка. Това е денят на нейното успение. Смъртта на Богоматер била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване – успение. Светата църква е отредила много празници, посветени на Пречистата Дева. На 9 декември вярващите отбелязват Света Ана или Анино зачатие (денят, в който е зачената Дева Мария), на 8 септември се чества Рождество Богородично (или Малка Богородица ), на 25 март християните празнуват Благовещение (денят, в който ангел господен съобщава благата вест на Девата, че тя ще роди Спасителя), на 31 август е денят на Полагане пояса на Пресвета Богородица и на 1 октомври се отбелязва Покров на Пресвета Богородица.

продължава>

 

АНТОН СТРАШИМИРОВ – БЕЛЕЖИТ БЪЛГАРСКИ НАРОДОВЕД И БИОГРАФ

Колкото и да е популярен Антон Страшимиров сред четящата публика в България и въпреки, че още приживе той заема завинаги достойно място сред българските класици, учебните програми, разработвани в просветното министерство, стоящо винаги на идеологически позиции, включваше като задължително изучавано произведение само романът му “Хоро”. В театрите, макар че името му не слизаше от афишите, в репертоарите им се включваха главно драмите му с битов характер “Свекърва” и “Вампир”.

продължава>

 

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И РЕВОЛЮЦИОННОТО ДВИЖЕНИЕ В ОДРИНСКО (1899 – 1903 г.)

В дните на юбилейната 100-годишнина от Илинденско–Преображенското въстание подготвихме и отпечатахме документалния сборник “Из архива на Гоце Делчев. Задграничното представителство на ВМОРО в София до края на 1902 г.” В него са включени 620 писма, телеграми и пощенски картички съхранявани в личния фонд на Гоце Делчев в Централния държавен архив – София (ЦДА). От документалния сборник всеки читател може сам да се убеди, че македоно–одринското революционно движение, един от ръководителите на което е апостолът от Кукуш Гоце Делчев не е ограничено само в рамките на Македония и Тракия движение, а всенародно българско движение, дело на цялата българска общност. В сборника са включени документи от различните краища на българската земя, на хора жертвоготовни в името на свободата на братята си от Тракия и Македония. Значителен дял от тази документация е свързана и с Одринския революционен окръг и пунктовете по границата между Българското княжество и Одринска Тракия, както и с борбата на тракийските българи за свобода.

продължава>

 

ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

„Преобразил си се на планината, Христе Боже, като си показал на Твоите ученици славата Си, доколкото можеха те да я видят. Нека и нас по молитвите на Богородица, осияе Твоята вечна светлина. Подателю на светлината, слава Тебе!”
Тропар, гл. 7


На 6 август камбаните на християнските храмове ще зазвънят, за да напомнат на вярващите за един от най-големите празници, посветени на нашия Спасител Иисус Христос - Преображение Господне. Светата църква е отредила честването на празници,  посветени на Господа, т.нар. Господски празници, на Неговата Пречиста Майка  – Богородични празници и светийски – на светийте и мъчениците, погинали за христовата вяра. Празниците, в зависимост от това, дали са на точно определена дата от календара или се менят, се делят на подвижни и неподвижни. Подвижните празници, наречени на Бога, се определят от Възкресението Христово, това са: Вход Господен в Йерусалим (Цветница), Великден и Възнесение Христово (Спасовден). Неподвижните Господски празници са: Рождество Христово (25 декември), Обрезение (1 януари), Богоявление (6 януяри), Сретение Господне (2 фефруари) и Преображение (6 август).

продължава>

 

ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ НА ПРОФ. ВЕНЕЛИН ГАНЕВ ПО ВРЕМЕ НА МИРНИТЕ КОНФЕРЕНЦИИ В ПАРИЖ И САН РЕМО (1919–1920) В ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА БЪЛГАРИЯ НАД ЗАПАДНА ТРАКИЯ, ДОБРУДЖА, ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ И МАКЕДОНИЯ

Частично е позната научната, политическата, дипломатическата и правозащитната дейност на проф. Венелин Йорданов Ганев.(1) Накратко ще се спра на някои биографични факти от неговия живот. Роден е на 4 февруари 1880 г. в Русе. От 1897 до 1901 г. учи право в Лайпциг и Женева, като същевременно учи и музика. Научната му дейност в Катедрата по енциклопедия и философия на правото в Софийския университет продължава от 1913 до 1947 г. като професор по Обща теория на правото и Търговско право. Декан е на Юридическия факултет от 1914 до 1918 г.(2) На 29 септември 1918 г. правителството на демократа Александър Малинов прекратява продължаването на участието на България в Първата световна война, след като е подписана Солунската военна конвенция.

продължава>