НЕ ВЕРВАЙТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ

Наближават поредните избори за президент на България и за местни органи на властта. И колкото повече изборите наближават, толкова повече се активизират българските политици и започват да кроят най-различни планове за докопване до властта, която власт да им гарантира максимално изгодно място на държавната трапеза за ново четиригодишно разбойническо  грабене. За тази цел, както си е редно, започнаха масови социологически проучвания, които да посочат  какво най-много му тежи на българския народ, къде най-много го стяга чепикът, какво най-много искат българите да се промени, какво трябва веднага да се направи  и т. н. и т.н. Особеното тук е, че тези научни изследвания и социологически  проучвания се правят не с цел да бъде подобрено положението на българите, не с цел да се подобрят икономическите условия у нас и съвсем не с цел да се повиши жизненият стандарт на българския народ, било чрез повишаване на заплатите или на мизерните му пенсии.

продължава>

 

ЩО Е МАКЕДОНИЗЪМ И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА ДНЕС НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ

Историческата псевдо теория “македонизъм” е най-гнусната античовешка, антихристиянска, сърбокоминтерновска хиляда процентова лъжа помия, представляваща долнопробна смес от най-просташки извращения и фалшификации на българския език и българската история, сервирана с най-див сръбски варваризъм, комунистически идиотизъм и зверски изстъпления и представяща българите в Македония като етнически македонци.

продължава>

 

МАЛКО СВЕТЛИНА ВЪРХУ ИСТОРИЯТА НА ВМОК И НА ОТНОШЕНИЯТА МУ С ВМОРО

Въпросът за върховистите и централистите открай време вълнува нашата общественост. Тези понятия казани по друг начин - външни и вътрешни, също не дава никакъв отговор на него. С този въпрос е свързан и следващият въпрос - какви са те по националност и какво е това, което ги дели? След като в продължение вече на повече от половин век измамниците около Вардара и попечителите им в Белград изнасилиха фактите и обърнаха всичко надолу с главата, този въпрос все повече се нуждае от смислен и верен отговор, който да се съобрази с изкристализиралата истина в документалното наследство на тези две националноосвободителни организации - Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК) и Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), и на техните ръководители и редови членове.

продължава>

 

26 АПРИЛ 1913 Г. РУМЪНСКО ИЗНУДВАНЕ, ПОДКРЕПЕНО ОТ РУСИЯ, ОТКЪСВА СИЛИСТРА ОТ БЪЛГАРИЯ

„Попитай Данев министра защо продаде Силистра?”

Част от текста на народна песен от 1913 г.


През 1913 г. България за пръв път е принудена да отстъпи част от територията си на своя съседка. Облагодетелствана се оказва Румъния, която присъединява Южна Добруджа. Областта е заграбена поетапно от Румъния в разстояние само на няколко месеца. Първо е откъсната Силистра, а след това цяла цялата южнодобруджанска земя.

продължава>

 

ВМРО - ИСТИНА И ЛЕГЕНДИ

Името Македония е споменавано многократно в българската книжнина, но то винаги е било редом с това на Мизия и Тракия, които, взети в цялост, дават пълна представа за земите, в които живеят българите.
Македонският въпрос възниква с взетите решения на Берлинския конгрес (юли 1878 г.), като Източна Румелия, Македония, Тракия, Северна Добруджа и Моравско остават извън пределите на Княжество България. До Руско-турската война от 1877-1878 г. съществува само български въпрос, като част от големия Източен въпрос. Нерешеният български въпрос след Берлинския конгрес включва в себе си македонския, тракийския, добруджанския и моравския въпрос. За последния днес почти никъде не се споменава, тъй като той е напълно забравен. Протестите от всички български краища срещу разпокъсването на българските земи и народ изобщо не бяха взети под внимание и български представители не бяха допуснати нито в Сан Стефано, нито в Берлин. Съдбата на българите се е решавала без тяхното участие. Тази традиция Великите сили щяха да продължат и през следващото столетие.

продължава>