КОЙ Е Д-Р НИКОЛА ГЕНАДИЕВ?

Животът и на тримата водачи на Народнолибералната (стамболовистка) партия завършва насилствено. Паметници и паметни плочи и до днес стоят по софийските улици и свидетелстват за тези жестоки убийства и досега забулени в някаква тайнственост. Ако животът и делото на създателя на партията Стефан Стамболов е всестранно проучен и документиран, то за този на неговите последователи Димитър Петков и д-р Никола Генадиев не може да се каже същото. За времето до 1944 г. са отпечатани биография на Д. Петков и няколко брошури с възпоменателни материали за д-р Н. Генадиев.

продължава>

 

НЕИЗВЕСТНИЯТ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

(Алеко Константинов и Македония)

Когато става дума за Алеко и Македония, повечето от познавачите на творчеството му го свързваха с възклицанието на един от неговите герои за Солунската митница. И като че ли всичко свършваше дотук. За неговото участие в македонското движение почти нищо не беше известно. Пръв Пенчо Славейков писа, че „в архивата на Върховния макeдонски комитет в София има спазени, вярвам, оригиналите на два ценни документа, чийто автор е Алеко: Резюме от Минималните реформи за успокояване християнското население в Македония (изискан от руския дипломатически агент в София. Писан на руски език) и Отговор на писмото до председателя на Арменския комитет в Лондон, в което писмо са били изказани за пръв път известните възгледи на Гладстона върху Македонския въпрос...”

продължава>

 

МИШЕ РАЗВИГОРОВ - РЕВОЛЮЦИОНЕРЪТ РЕФОРМАТОР

„Скромен до себезаличаване, честен до болезненост, народник без поза и демагогство, непоколебим привърженик на най-здравите и целесъобразни разбирания” - тази характеристика се отнася за Мише Развигоров и е направена от един от неговите съвременници, пожелал да остане анонимен.
Михаил (Мише) Развигоров е една от най-симпатичните фигури в националноосвободителното движение на българите от Македония и Одринско. Въпреки че името му присъства в спомените на дейците на ВМОРО и в историческите изследвания, до днес все още за него няма дори и една кратка биография. На основата на известното ми ще ви разкажа накратко за неговия живот и дейност. Определено искам да подчертая, че това, което ще прочетете, съвсем не е изчерпателно и издирванията за него трябва да продължат и занапред.

продължава>

 

ГЕОРГИ ПОПХРИСТОВ - ЕДИН ОТ НЕЗАСЛУЖЕНО ЗАБРАВЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ

Името на Георги Попхристов е неотделимо от имената на създателите и ръководителите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Близо четири десетилетия той участва в революционните борби на македонските и тракийските българи. Въпреки че няма историческо изследване, в което да не се говори за революционната му дейност, но едва в спомените си, публикувани още приживе, той изгражда чрез писаното слово собствения си портрет на революционер и просветител.

продължава>

 

ПРЕДИЗВИКАНИ ВЪПРОСИ

Прочетеното в един столичен всекидневник „Русия лансира „славянски батальон” с наши бойци” ме провокира към размисъл. По-нататък в публикацията става ясно, че: „…Постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин предложи създаването на чуждестранен легион в руската армия.”
Според него в състава на Руските въоръжени сили може да бъдат създадени подразделения от чуждестранни граждани по примера на Френския чуждестранен легион. Според Рогозин това може да е „славянски батальон”, в който да служат сърби и българи, съобщава вестник „Вести”.

продължава>