ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ЗА ТАЙНАТА ФЕРДИНАНДОВА ДИПЛОМАЦИЯ С РУСИЯ И ЗА ПОЛУЧЕНИЯ ОГРОМЕН РУСКИ ПОДКУП

От декември 1917 г. до февруари 1918 г. в Съветска Русия са публикувани 74 документа от Архива на бившето Министерство на външните работи на Руската империя в седем последователни книжки под общото заглавие „Сборник секретных документов из Архива бывшаго Министерства иностранных дел“. Сборникът е в обем 320 печатни страници. Днес той е почти недостъпен, но напоследък може да бъде намерен благодарение на новите технологии. Сериозна бройка са документите, свързани с българската история и по-точно с тайните договори на България с Руската империя, както и със Сърбия, но отблизо наблюдавани от руската дипломация. 

продължава>

 

ИВАН-ОРМАНДЖИЕВАТА ИСТОРИЯ НА ВЪСТАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ТРАКИЯ ПРЕЗ 1903 Г.

Изминаха 116 години от Илинденско-Преображенското въстание на македонските и тракийските българи. Издадени са десетки хиляди страници със спомени, дневници, документи и публицистика за този героичен акт на народа ни. Но като че ли интересът повече беше съсредоточен към въстанието в Македония, а не толкова и към нашите сънародници от Тракия. Наистина няма сериозно изследване, в което да е пропусната тази част от общото въстание на българите, още повече че сериозните изследователи са наясно, че във въстанието участват освен македонци и тракийци, но и българи както от Княжеството, така и българи от Южна Русия и Бесарабия.

продължава>

 

ПРОФЕСОР ПАВЕЛ МИЛЮКОВ ЗА НАСТАНЯВАНЕТО НА СЪРБИТЕ В МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 1913 Г.

Тази година се навършиха 160 години от рождението на големия приятел на нашия народ проф. Павел Милюков.

Професор Павел Милюков (15 януари 1859, Москва – 31 март 1043, Екс ле Бен, Франция) е един от най-известните чуждестранни познавачи на Македонския въпрос и на българо-сръбските отношения. Освен, че продължително време е професор в Софийския университет, но е и участник в археологическите разкопки в Пиринска Македония. Освен това той е и един от най-добрите изследователи на българската история, както и на Търновската конституция, на които той посвещава редица свои трудове.

продължава>

 

ИМАЛО ЛИ Е ТУРСКО РОБСТВО ПО НАШИТЕ ЗЕМИ?

НА ТОЗИ ВЪПРОС ДАВА ОТГОВОР УЖАСЯЮЩИЯТ РАЗКАЗ НА ИВ. ЗЛАТАРОВ ЗА ТУРСКИТЕ ЖЕСТОКОСТИ В СЕЛО БОЯДЖИК ПРЕЗ МАЙ 1876 Г.

 

Още неизгаснали пожарищата на българските градове и села, а труповете на изкланите българи все още стоят непогребани, развличани от кучета и диви зверове по нашата изтерзана и озлочестена от турците земя минават и записват видяното американския журналист Дженерариус Макгахан и американския легационен секретар и генерален консул в Цариград Юджийн Скайлер. Репортажите на Макгахан разтърсват цивилизования свят с натуралистичните описания на турските жестокости над въстаналия народ, но и над мирните българи – жени, деца и старци.

продължава>

 

ИСТОРИЯТА НА ОХРИДСКАТА БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

100 ГОДИНИ ОТ ПУБЛИКУВАНЕТО НА ТРУДА НА АКАД. ИВАН СНЕГАРОВ

(ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

 

ИВАН СНЕГАРОВ
ОХРИДСКАТА ПАТРИАРШИЯ
(НЕЙНИЯТ ПРОИЗХОД, ГРАНИЦИ И ЕПАРХИИ)

продължава>