ПОДВИГЪТ НА МЕНЧА КЪРНИЧЕВА

На 8 май 1925 г. във Виенския Бургтеатър се представя пиесата на Хенрих Ибсен „Пер Гинт", представление което ще влезе в историята. По време на петото действие, когато сред гръм и светкавици на затъмнената сцена потъва корабът на завръщащия се в родината си Пер Гинт, проехтяват няколко револверни изстрели. Така в центъра на Европа, във Виена, една жена, на която природата е предопределила да дава живот, екзекутира един от най-големите злодеи в македоно-одринското движение. Младата българка повтаря пред очите на смаяна Европа подвига на Шарлота Корде, убийцата на Марат. Анри Барбюс беше назовал убития със страхопочитание „Лъва", но според мен на него по-би му подхождало да носи името на чакала или лешояда, или на някое от коварните горски животни, а не на гордия цар на животинския свят.

продължава>

 

СТИГА СПЕКУЛАЦИИ С АНГОРСКИЯ ДОГОВОР

Тази година бяхме свидетели на неистови спекулации с Ангорския договор, подписан от Симеон Радев на 18 октомври 1925 г. в новообявената столица на Турция Ангора /Анкара/. Явно големият мерак на някои псевдопатриоти и лъжеучени да експлоатират надеждите на наследниците на тракийските бежанци от 1913 г. за някакво възмездие за имотите на дедите им няма граници и в наглостта си те надминаха всичко позволено със своите бомбастични лъжи.

продължава>

 

ХАЙДЕ ДА СИ КАЖЕМ КРИВИЦИТЕ

ИНТЕРВЮ НА НИКОЛА ГРИГОРОВ
ЗА ВЕСТНИК „ВЯРА”, 15.10.2010 г.


1. Защо спира тв седянката „Сите българи заедно”?
Защото Нова българска телевизия реши едностранно да промени в наш ущърб икономическите условия, по които досега работихме, въпреки че не спази своите ангажименти да въведе в експлоатация новото студио в уговореното време. И това бяхме готови да приемем, даже предложихме конкретни идеи, но до 23 септември телевизията нямаше яснота и не даваше никакви конкретни срокове за изготвяне на новите декори и пускане в действие на новото студио, откъдето предаването да се излъчва на живо.

продължава>

 

Бракът на Иван ІІІ със София Палеолог и последиците от него

През 1467 г. умира пьрвата жена на Ивана III u след две години след тая смърт се започват преговори за брак със София, дъщеря на Тома Палеолог, брат на последния византийски император Константин Палеолог.

продължава>

 

Най-новия ни видеоклип !!!

Гледайте най-новия ни видеоклип "Родино моя" - кратка история на българските мъки, българската слава и надежда за по-добро бъдеще в песен и картини.
Родино моя