Владимир Сис-чехът, който обичаше много България

 

Владимир Сис е чешки журналист и кореспондент в София през войните. В България живее от 1912 до 1919 г. Проучва миналото на Македония и доказва с научни аргументи и с чужди документи българската й принадлежност. Автор е на много акции, с които защитава българската кауза по света. През 1913 г. разобличава антибългарската политика на съседите ни. Печели обичта на българския народ и кръвната омраза на сърби и гърци, които организират три атентата срещу него. Вл. Сис оцелява, но е осъден от комунистическата власт в своята родина и е убит през 1957 г. Днес е изцяло реабилитиран, но делото му в България е непознато.

Владимир Сис-чехът, който обичаше много България

 

Атентатите срещу чешкия журналист Владимир Сис

 

Владимир Сис е ерудиран чешки журналист, военен корепонент през Балканските войни в София. В България живее от 1912 до 1919 г. От София отразява войните. Защитава българската кауза и разобличава антибългарската сръбска и гръцка политика. С горещата си защита на България си спечелва завинаги омразата на българските врагове-сърби и гърци, които правят три неуспешни атентата в София за убийството му. Вл. Сис е клан, бит и обстрелван, но винаги оцелява по чудо. Българската полиция така и не успява да залови атентаторите.

Атентатите срещу чешкия журналист Владимир Сис

 

1913 г. Кр. Мисирков се бори Скопие да се даде на България

 

Малко известен епизод от живота на Кръстьо Мисирков. Обявеният днес за „пръв македонец“ се оказва български патриот, който на 13.05.1913 г., г.месец преди началото на Междусъюзническата война пише важно писмо до българския пълномощен министър в Русия проф. Стефан Бобчев. В него Кр. Мисирков критикува българската дипломация за отстъпките й пред Сърбия и настоява т. Нар. „спорна зона“ по договора със Сърбия, г.която е окупирана през 1912 г. от сръбските войски с градовете Скопие, Куманово, Тетово и Дебър да се даде на България, защото населението й е българско.

Мисирков се бори Скопие да се даде на България

 

Гевгелийският войвода Леонид Янков

 

Разказ за живота и гибелта на гевгелийския войвода на ВМОРО Леонид Янков, възпят даже в народните песни. Музиката към клипа е на прочутата певица от Македония Васка Илиева.

Гевгелийският войвода Леонид Янков

 
Още статии...