Пътеводител на град Охрид от 1943 г.

 

Албум-пътеводител на град Охрид от 1943 г. Издаден е в София, когато „българският Ерусалим“ за последен път е бил в България.

Пътеводител на град Охрид от 1943 г.

 

1932 г. Убийството на „царибродския Юда“

 

Това е разказ за убийството през 1932 г. на предателя на българите от Западните покрайнини Виден Митов. Роденият в Цариброд бивш фелдфебел от Българската армия след 1920 г. минава на сръбска служба и се намесва в ред насилия и престъпления срещу сънародниците си. През 1932 г. обаче е убит от Тодор Петров-българин от царибродското село Поганово, който е брат на войводата на ВЗРО „Въртоп“ Асен Николов. Сърбите го пращат в София да убуе брат си, а той екзекутира предателя В. Митов. После е осъден, но на процеса разкрива сръбските жестокости над българите в Западните покрайнини и намесата на югославското посолство в София във вътрешните работи на България. Това води до протести в България, а печатът заклеймява посолството на Югославия като „змийско гнездо“ .

1932 г. Убийството на „царибродския Юда“

 

 

Райко Рангелов-героят на „Въртоп“

 

Разказ за един от най-малко известните герои на ВЗРО „Въртоп“ Райко Рангелов, който е родом от село Борово, Царибродско. Той е един от атентаторите на организацията, която от 1929 до 1934 г. води безмилостна война с бомби в Западните покрайнини срещу сръбския поробител. През 1932 г. извършва атентата във влака Никш-Белград. Заловен е и е подложен на страшни мъчения от сърбите. Обесен е от тях в затвора в Белград на 28.02.1933 г.

Райко Рангелов-героят на „Въртоп“

 

Войводата Асен Николов-героят на „Въртоп“

Разказ за един от най-големите герои на ВЗРО „Въртоп“ Асен Николов. Той е от трънското село Пресека и е наречен „Левски на Западните покрайнини“ . От 1929 г. до 1937 г. е неуловим отмъстител над сърбите заради терора, който те прилагат спрямо българите в Западните покрайнини. Автор е на най-големите атентати на ВЗРО „Въртоп“, г.които предизвикват паника в Сърбия и имат широк отзвук на Балканите и в Европа. За залавянето му Сърбия дава награда от 200000 динара и се опитва да го убие като вербува брат му. Днес името на този голям българин, както и на повечето герои на ВЗРО „Въртоп“, г.загинали за свободата на българите в Западните покрайнини, е забравено.

Войводата Асен Николов-героят на „Въртоп“

 
Още статии...