1941 г. Освобождението на Скопие

Клип за освобождението на стария български град Скопие от сръбска окупация през април 1941 г. и включването му в Царство България. Негов автор е Сотир Нанев, който има щастието да бъде един от първите българи, посетили Скопие след разгрома на кралска Югославия. През 1942 г. впечатленията му са издадени в спомени.
1941 г. Освобождението на Скопие

 

Д. Крапчев за разпада на Югославия през 1941г.

Статия на големия български журналист, родом от Прилеп Данаил Крапчев във вестник „Зора“ от 20 април 1941 г. Тя е озаглавена „Провалена е държавата…“ Става дума за рухването на кралска Югославия по същото време. Тя е израз на нескритата радост на големия патриот от това важно за македонските българи събитие.Статията е ценна, защото авторът й изброява цяла серия от антибългарски действия „на Югославия до краха й през 1941 г. Това прави статията много актуална и до днес.
Д. Крапчев за разпада на Югославия през 1941г.

 

Българинът от Велес Йордан Хаджиконстантинов - Джинот

Статия на родения във Велес, Македония Йордан Хаджиконстантинов-Джинот от 1851 г. Тя е публикувана в „Цариградски вестник“ и съдържанието й разкрива патриотизма и българщината на нейния автор, присвоен днес от скопските историци и обявен за „македонец“.
„Аз оживуейки, и живим, като се услаждавам, гледая народът наш пресладкий, и ради това не мя остава неговата доброта да будем лукав. И ако ме пита някой- школски человек ли си, или болгарин? Аз полноответам: болгарин съм. Че не е честно на моето славяно-болгарство да творам зло и лукавство, прави болгарин не лажи, не завидуе, не денгубуе, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе. Болгарин е производан от Бог, Болгаря река - богатата река илири, а прилагателно неправилно степенно: болий, болший, вишший, величайший. Поистина, нема по-величество от болгарин — болгарин чрезмерно ради, оре, сее, торгуе, воинствуе, верност има, гостолюбие, страх божий, почитание своего царя и всичко, колкото що е узаконено Богу и царю. Поради това аз съм болгарин и моето благородно болгарство не мя допуща да не бидам добр, затова имам вера и надежда и любов, и человечество, и учителство, сос което пуно делим роду моему, и кой иска нелицеприятие и безпристрастие учител, ето, който сам во пламени рачение разпален съм, подобно Етна и Хекли, и Вулкан диамантов венец ми кова. Нек служам роду моему, ако е и за крива бога! Не е честно мене, болгарину, да се отчаявам и да вракям зло за зло. Болгарин - прави и верний, и благородний човек. Болгарин е любител всякое добро, болгарин е срамота да се отрицава от свойат род и язик- той болгарин, който родо свой си хули, името му е ни ден, ни нощ. Аз съм болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които ся по долная Мизия, затова должни сме да ся жертвуваме за бракята наши пресладкий болгари!“
„Цариградски вестник", 21 юли 1851. Йордан Хаджиконстантинов-Джинот.
Българинът от Велес Йордан Хаджиконстантинов - Джинот

 

Иван Михайлов: Като съм българин не съм ли македонец?

Статия на Иван Михайлов в „Македонска трибуна" от 28 януари 1971 г.
"... Ако те запитат какъв си /по народност/, ще отговориш, че си българин.Ако си запитан откъде си - отговаряш, че си от Македония. Но може в тоя случай да кажеш, че си "македонски българин", или "българин от Македония". С такъв отговор веднага си изяснил коя е народността ти и коя по-точно е родната ти страна. Подобен изчерпателен отговор е особено нужен за пред чужденците. Не е нужно, няма никаква причина да премълчаваш, че си от Македония. С това не се услужва на твоята българска народност. Напротив, принася й се услуга когато чужденците узнават, че в Македония живеят българи. Титовите комунисти с всички средства се мъчат да изкоренят българското име в заграбените македонски околии, като го заместват с названията македонец и македонка.
Но в нашите противомерки трябва да бъдем тактични и много проницателни. Налага ни се много труд, за да изясняваме, че има разлика между географско и национално име. Но е почти излишен труд да забраняваме названието македонец. Вместо него най-подходящо е, както вече казах, да се казва "македонски българин". ...ВМРО е създадена от българи...борбата е водена именно от тях на първо място... На младия човек, който ми отправи писмото, препоръчвам най-спокойно да казва, че е македонски българин.“
Иван Михайлов: Като съм българин не съм ли македонец?

 
Още статии...