Статии

ПОДГОТОВКАТА НА МАРСИЛСКИЯ АТЕНТАТ ЗАПОЧВА ПЕТ ГОДИНИ ПО-РАНО

Отскоро на книжния пазар се намира книгата „Владо Черноземски и атентатът в Марсилия – 1934 г.“ Тя излиза с пореден № 52 от библиотечната поредица „Сите българи заедно“.

За Марсилския атентат и за българския революционер досега се носеха какви ли не легенди и измислици. Сега за пръв път се публикуваха редица документи и фотографии, свидетелстващи за този съвместен терористичен акт на българската Вътрешна македонска революционна организация (ВМРО) и за хърватската революционна организация „Усташа“.

продължава>

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ОТНОШЕНИЕТО НА ВМОРО КЪМ РУСИЯ И ЗА ОТНОШЕНИЕТО НА РУСИЯ ПО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС ДО ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Изключително интересен е въпросът за отношението на Русия по македонския въпрос. Руските архиви крият все още много тайни и сензации по него.

Независимо, че много от българските архиви се намират зад граница, това, което се съхранява в нашите архиви е също стойностно и от голямо значение. Значителна част от това архивно богатство е включено в различни документални издания, но определено трябва да се отбележи, че науката все още не разполага с цялостно издание, което да е посветено на тази тема.

продължава>

 

ИНСТИТУТЪТ ЗА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЯ В СКОПИЕ И МАКЕДОНСКАТА ЧАСТ ОТ СМЕСЕНАТА БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКА КОМИСИЯ СЕ РЪКОВОДИ ОТ УТВЪРДЕН ИЗМАМНИК И ФАЛШИФИКАТОР НОВИ ЩРИХИ КЪМ ОБРАЗА НА ПРОФ. ДРАГИ ГЕОРГИЕВ

От края на 1944 г. та до ден днешен във Вардарска Македония се развихря една небивала антибългарска кампания. Тя е съпроводена от едно грубо и безцеремонно ограбване и фалшифициране на българската история и на българското историческо наследство и култура. Надявахме се, че като си отидат от този свят старите измамници, академиците от МАНУ, историчарите от Институтот за национална история, литераторите, фолклористите и  т.н. от старата просръбска школа, че грабежът и фалшификациите ще престанат. Но ставащото и сега опроверга надеждите ни.

продължава>

 

ПОРЕДНИЯТ НЕОТРАЗИМ УДАР СРЕЩУ МАКЕДОНИЗМА

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ АРХИВЪТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

От дни на българския книжен пазар се появи една дългоочаквана книга - „Архив на Гоце Делчев“. Тя е резултат на продължителната работа и изследванията на историците-документалисти Ива Бурилкова и Цочо Билярски, дългогодишни специалисти в Централния държавен архив в София, посветили голяма част от живота си на проучването на македоно-одринския въпрос и на политическия и културния живот на българите. В резултат на техните упорити съвместни проучвания нашата историческа наука се е обогатила с близо стотина документални сборника и стотици публикации. Огромният том, в който е поместен архивът на Гоце Делчев - един от най-големите български революционери е издание на най-реномираното българско издателство „Захарий Стоянов“.

продължава>

 

ПОЛИТИКАТА НА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ В МАКЕДОНИЯ СПОРЕД ЕДНО ДОНЕСЕНИЕ НА АТАНАС ШОПОВ

Вероятно много от нашите читатели се запитват защо нашите Македония, Северна Добруджа, Тракия, Моравско и Западните покрайнини са извън границите на България, а народа ни разпокъсан и подлаган на жестока денационализация и отбългаряване. Огромна е документацията, наша и небългарска която дава отговор на този въпрос. Един от най-категоричните отговори на него дава Кръстю Мисирков в дневника си. Той, както и писанията на Симеон Радев, д-р Владимир Руменов, Константин Стоянов, Данаил Юруков разкриват официалната руска политика спрямо България, както и действията на руските консули в Македония срещу народа ни. 

продължава>

 
Още статии...