Превратът на 19 май 1934 г. - югославски проект за ликвидирането на България

Темата за преврата на 19 май 1934 г. ме е интересу­вала от мига, когато започнах да се занимавам с доку­ментално кино преди повече от 20 години. Разбира се, представата ми за него беше клиширана и далеч от същ­ността. На преден план изпъкваха готови идеологеми: че това е фашистки преврат, имащ за цел установяването на власт, подобно на Хитлеровия режим в Германия, че целта му е смазването на работническото движение в България и прочие глупости, които се пишеха в ония години в учебниците.

продължава>

 

НОВИ КНИГИ ЗА ИВАН МИХАЙЛОВ

Колкото отминава времето, толкова и интересът по македонския въпрос нараства и става все по-актуален. Всяка книга по него и за дейците на ВМРО се очаква с интерес. Но дали винаги интересът и очакванията към тях са оправдани?

 

продължава>

 

Подвигът на Мара Бунева

Мара Бунева и нейното време. Положението на българите във Вардарска Македония през 30-те години на XX век

На 13 януари 1928 г. в град Скопие при стария мост на река Вардар героичната българка Мара Бунева застреля сръбския злодей Велимир Прелич. Застреля джелатина Прелич, прочул се най-много със своите варварски жестокости и мъчения над мирното население по Вардарско. И то жестокости, извършени само над поробените българи, за да се сбъдне вековната мечта на сръбските поробители - българин да не остане в сръбския дял от Македония.

продължава>

 

ТВ предаване

Телевизионното предаване “Сите българи заедно” е фолклорно, познавателно и забавно предаване – тип българска народна седянка със следните цели:

продължава>

 

Ресторант “Сите българи заедно”

Адрес:
гр. София, ул. "Ген. Столетов" № 37 Тел.: 02/931 51 61
Моб.:0877 677 411- Николай Николов
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.Тук ще намерите любимите ви традиционни български гозби, приготвени по оригинални български рецепти и поднесени в една изключително естествена и непринудена нашенска обстановка, предразполагаща към добър апетит и истинско българско веселие.

продължава>