Десет заповеди за жената от 1899 г.

Заповед № 1 Пази се от първото си скарване с мъжа си; но стане ли то, не трябва да отстъпваш, а настоявай докато принудиш мъжа си да признае, че ти имаш право; иначе мълчи!

Заповед № 2 Никога да не забравяш, че си се венчала за човек, а не за ангел. Затова не трябва да се чудиш на неговото несъвършенство и недостатъците му.

Заповед № 3 Никога недей досажда на мъжа си с искане на пари, а когато му искаш, гледай да не надмине количеството, което той би бил в състояние да ти даде!

продължава>

 

Очаквайте книгата

Очаквайте съвсем наскоро новата ни книга „Тайните на ВМРО – легенди и сензационни разкрития от нейните водачи”.

За първи път интервютата на водачите на ВМРО, събрани на едно място. Нови документи, факти и сензационни разкрития за отношенията между ВМРО и официалната държавна власт, нови разкрития за антибългарската дейност на някои български държавници.

Следват три писма на едни от най-известните дейци на организацията, включени в книгата.

Съставител: Цочо Билярски

 

продължава>

 

Превратът на 19 май 1934 г. - югославски проект за ликвидирането на България

Темата за преврата на 19 май 1934 г. ме е интересу­вала от мига, когато започнах да се занимавам с доку­ментално кино преди повече от 20 години. Разбира се, представата ми за него беше клиширана и далеч от същ­ността. На преден план изпъкваха готови идеологеми: че това е фашистки преврат, имащ за цел установяването на власт, подобно на Хитлеровия режим в Германия, че целта му е смазването на работническото движение в България и прочие глупости, които се пишеха в ония години в учебниците.

продължава>

 

НОВИ КНИГИ ЗА ИВАН МИХАЙЛОВ

Колкото отминава времето, толкова и интересът по македонския въпрос нараства и става все по-актуален. Всяка книга по него и за дейците на ВМРО се очаква с интерес. Но дали винаги интересът и очакванията към тях са оправдани?

 

продължава>

 

Подвигът на Мара Бунева

Мара Бунева и нейното време. Положението на българите във Вардарска Македония през 30-те години на XX век

На 13 януари 1928 г. в град Скопие при стария мост на река Вардар героичната българка Мара Бунева застреля сръбския злодей Велимир Прелич. Застреля джелатина Прелич, прочул се най-много със своите варварски жестокости и мъчения над мирното население по Вардарско. И то жестокости, извършени само над поробените българи, за да се сбъдне вековната мечта на сръбските поробители - българин да не остане в сръбския дял от Македония.

продължава>