МАГИЯТА НА СЕЛО СВЕЖЕН

Много са легендите за създаването на село Свежен, което някога се е наричало Аджар. По-точно това е арабската дума Хаджар, което значи камък. Това тълкование ни е оставил роденият тук народен художник Христо Станчев. Неговите пейзажи от селото не са нищо друго, освен пресъздадени голи и гладни късчета земя. Но има и друго тълкование – корави, непокорни българи, които следвали неоклонно своя път в живота. Местните хора „преглъщат” Х-то в началото на всяка дума започваща с тази буква. Така вместо хляб казват ляб, вместо хоро – оро, а от Хаджар е станало на Аджар.

продължава>

 

ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ ЛЕГЕНДАРНИЯТ ВОЖД НА ВМРО

На 3 април 1917 г. Тодор Александров в едно свое писмо до генерал Александър Протогеров ще изложи  само с няколко изречения своето житейско кредо: “...Аз съм “оръдие” само на идеята за освобождение на Македония и за обединение на българския народ. Това съм го доказал с целия си досегашен живот, като съм пожертвувал за тая идея сичко, освен живота ми, който случайно, може би за нещастие, е оцелял. Досега съм получил едно морално удовлетворение, именно, че идеята е вече на осъществяване. Занапред ми остава едно несносно здраве и един морален капитал – моята чест. Никому няма да позволя да се гаври с тая моя светиня...” С целия си живот и с делото си той потвърди тези си думи.

продължава>

 

ПАНЕ БИЧЕВ – КОШМАРЪТ НА ЧЕРВЕНИТЕ ТЕРОРИСТИ

“Преминавайки през огъня, ние станахме смели до безразсъдство.
Бомба, отрова, разстрел
– ето нашата нова психология.”
Васил Коларов (14 декември 1925 г.)

“И аз сега казвам, недостойно бе за мен и за мнозина, които мислиха като мен, да се подчиняват безпрекословно на едно безумие. Човек, който като краен садист решава да обезглавява стотици и стотици ценни живота, който забравя след това, че за неговия престъпен порок ще плаща цяла класа, не може да бъде комунист.”
Цола Драгойчева (1925 г.)


Два месеца след 9 септември 1944 г. наскоро сформираната Народна милиция арестува още един човек, който заедно с хиляди още е включен в числото на безследно изчезналите.
За кого става дума?

продължава>

 

Истината за ОМО „Илинден”

 

Тъй като все още продължават и днес истериите в сръбската колония /наречена БЮР Македония/ за правата на „етническите македонци” у нас и тъй като все още продължава натискът върху нашата страна, за да регистрира идиотската партия ОМО „Илинден”, се налага да внесем по-голяма яснота върху целите и задачите на тази партия.

ОМО „Илинден” е създадена с цел да дестабилизира и заграби за Сърбия Пиринския край чрез провеждане на една масова „македонизация” на българите, живеещи от хилядолетия по тези места. Партията гради своята дейност на сръбскокоминтерновската лъжа-помия „македонизма” и се мъчи да бъде регистрирана, за да може официално да проповядва антибългаризма и македонизацията на Пиринския край.

За голямо съжаление, днес тази партия се поддържа в Съвета на Европа от Русия, Сърбия, Дания, Холандия, Норвегия, Финландия, Швеция, Швейцария, а даже и в последно време от турските управници, които явно хептен са изкукуригали, защото е всеизвестно, че Турция разполага с милиарди документи за идиотизма на македонизма.

продължава>

 

ДОКОГА ЧУЖДИ АГЕНТИ, НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, ПЛАТЕНИ ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЯНИ КАТО БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ?

В последно време у нас зачестиха опитите някои национални предатели, чужди агенти, обикновени криминални престъпници, пладнешки обирджии, платени терористи и убийци да бъдат представени в най-различни печатни издания като национални герои. Даже и започнаха да се отпечатват книги в тяхна памет, като връх на цинизма е героизирането на анархиста Георги Шейтанов – един от организаторите на злокобния и кървав атентат в църквата „Света Неделя” на 16 април 1925 г. Атентат, при който бяха избити над 150 видни българи – прочути генерали, учени, политици и над 500 невинни граждани са ранени.

продължава>