Родопският войвода Пею Шишманов

 

Разказ за родопския войвода Пею Шишманов. Роденият в смолянското село Славейно е всепризнат ръководител на ВМОРО в Средните Родопи от май 1902 г. до 1908 г. Наречен е още „родопският Гоце Делчев“ . Участва в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. и във войните за обединение. Умира през 1942 г. в Пловдив.

Родопският войвода Пею Шишманов

 

1944 г. Убийството на прилепския войвода Милан Гюрлуков

 

Разказ за живота и гибелта на прилепския войвода на ВМОРО Милан Гюрлуков. Той е участник в све въстания-Илинденско-Преображенското от 1903 г. и Тиквещкото от 1913 г. и в трите войни на България за обединение от 1912 до 1918 г. Заради патриотичната си дейност е разстрелян без съд и присъда от сърбокомунистите в Скопие на 9.09.1944 г. М. Гюрлуков е една от първите жертви на сърбокомунистчиексия терор във Вардарска Македония.

1944 г. Убийството на прилепския войвода Милан Гюрлуков

 

„Българският Суворов“

 

Разказ за бойните подвизи на командира на 1-ва Софийска дивизия през Първата световна война ген. майор Христо Недялков, известен още с прякора „Танка“. Успехите му дават основание на Димитър Азманов до го нарече „Българския Суворов“.

„Българският Суворов“

 

1916 г. Полковник Христо Чаръкчиев-героят от Дойран

 

Разказ за един забравен герой от Дойранската битка на Българската армия през Първата световна война. Роденият в Севлиево полковник Христо Чаръкчиев като командир на 2-ра бригада на 2-ра пехотна дивизия през август 1916 г. разгромява две чужди дивизии-17-та колониална и английската 26-та пехотна дивизия, които в продължение на 10 дена обстрелват с артилерия и постоянно атакуват лошо укрепените български позиции при Дойран.

1916 г. Полковник Христо Чаръкчиев-героят от Дойран

 
Още статии...