1941 г. Югославия бомбардира Кюстендил и София

 

Начало на въздушната война против България. На 6 април 1941 г. югославската авиация нанася бомбени удари над обекти на българска територия. г.Най-засегнати са Кюстендил и София. Само бързият разгром на Югославия под ударите на германския Вермахт спасява България от нови въздушни атаки, опустошения и жертви.

1941 г. Югославия бомбардира Кюстендил и София

 

Маслина Грънчарова - „костурската Райна княгиня“

 

Маслина Грънчарова е една необикновена българка, героиня от борбите на българите за освобождение в Македония. Родена е в костурското село Загоричане, в Егейска Македония. Тя е просветителка и революционерка, чийто девиз е „моята дейност бе за други, не за мене“. Ушива и развява знамето на въстанието в Загоричане през 1903 г. След като гърците окупират родното й село емигрира в България. Умира през 1958 г. в Криводол, забравена от всичко, без да успее никога повече да види своя роден край свободен.

Маслина Грънчарова - „костурската Райна княгиня“

 

Никола Шишманов-знаменосецът на родопските комити

 

Никола Шишманов е още един пердставител на големия бунтовен род Шишманови, които по произход са от смолянското село Славейно. Той е знаменосецът на славейновата чета на г.ВМОРО преди и по време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Загива в сражение с турска потеря през 1904 г. Това е първата жертва, която дават Шишманови в борбата за свободата на Родопите.

Никола Шишманов-знаменосецът на родопските комити

 

Родопският войвода Вълко Шишманов

 

Вълко Шишманов-Кючука е родопски войвода от смолянското село Славейно. Произхожда от големия комитски род Шишманова. Братовчед е на Пею Шишманов. Той е подофицер на Българската армия. Участва в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. и във войните за обединение. Има заслуги за освобождението на Родопите през 1912 г. Загива като герой през ноември 1916 г., г. на кота 1050, в завоя на река Черна в Македония.

Родопският войвода Вълко Шишманов

 
Още статии...