Книги

АЛБУМ МАКЕДОНИЯ

През 1915 г. България влезе в Първата световна война с голяма надежда за реванш срещу съюзниците разбойници от Балканската война и с мечтата за освобождение и обединение на всички българи на Балканите. За съжаление, и този титаничен и отчаян напън на милата ни Родина, мобилизирала почти милионна армия, претърпя тежко поражение, което затвърди окупацията на завладените територии от Гърция, Сърбия и Румъния. Даже допълнително бяха откъснати от България нови изконно български земи - Западните покрайнини, Струмишко и Западна Тракия.

продължава>

 

ПО ТРЪНЛИВИЯ ПЪТ НА МАКЕДОНСКОТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДЕЛО

Българските правителства не изпълниха дълга си във връзка с договора за покровителство на малцинствата, който им даваше възможност за защита на поробените българи.
Даже и ако не би съществувал тоя договор, България трябваше да се застъпва за своите братя.
Българските правителства не си дадоха труд да уредят и една сериозна защита на националната кауза в чужбина; не намериха средства за издаване вестници, поне в три-четири важни центрове в Европа, където се създава общественото мнение.

продължава>

 

ОТРЯЗАНАТА ГЛАВА

Главата на Чекаларов беше забита на кол, нас ни изведоха и наредиха. Една торба напълнена с пръст готвеха да окачат на шията на Илия Димушев, даваха му забитата глава и долната част на кола да прикрепи в торбата. Така обкичен Илия Димушев трябваше да върви след яздещия на бял кон комендант на града и да превожда процесията, за да види мало и голямо, че гърците са осигурили вече Македония.

продължава>

 

"ИМОТИТЕ" НА КУБУРГИТЕ

Любителите на историческото четиво познават Веселин Ангелов най-вече от научното му творчество - статии, студии, няколко монографии и документални сборници. Безспорно негово постижение са "Хроника на едно национално предателство", "Македонската кървава Коледа", "Вик в съня", "Третата национална катастрофа", "Македонският въпрос в българо-югославските отношения (1944-1952)", "Отличен българин с името Герасим", "Да се запази за вечни времена", "Премълчани истини” и др.

продължава>

 

ГРЪЦКИТЕ ЖЕСТОКОСТИ И ВАРВАРИЗЪМ НАД БЪЛГАРИТЕ 1912 -1923 г.

Още от най-древни времена гърците високомерно и презрително са наричали другите племена диви варвари! Даже за прочутия Демостен древна Македония е била варварска държава, а нейният цар Филип ІІ. Македонски - варварин и негодник, който произхождал от страна, от която не могло да се   купи дори и един свестен роб!
Дълги години търсих някакво обяснение на тази гръко-византийска наглост и надменност, докато варваризмът на гърците над мирните българи по време на Междусъюзническата война ми отвори очите и тогава окончателно се убедих, че гърците са наричали другите народи варвари, само и само за да прикрият собствения си варваризъм!

продължава>

 
Още статии...