Статии

ОТНОШЕНИЕТО НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ И НА ЦК НА ВМРО КЪМ СТАТИСТИКАТА НА МАКЕДОНИЯ ОТ ПРОФ. ЙОРДАН ИВАНОВ

Последният организационен конгрес на ВМОРО е Кюстендилският общ конгрес от март 1908 г. Централният комитет на Организацията след възстановяването й през 1910 г. е избран по кореспондентски път, което е регламентирано от устава и правилниците й. След второто й възстановяване след Първата световна война довоенният състав на ЦК се събира на конференция, на която е приета декларация за бъдещата й дейност, изработена от Тодор Александров.

продължава>

 

КАКВО Е СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?

ПРЕЗ 1906 Г. ОТГОВОР ДАВА ПРОФ. ЙОРДАН ИВАНОВ

Наскоро бяхме свидетели на прекръщаването на Бившата югославска република Македония на Северна Македония. Гърците заедно със скопските отцеругатели и майкопродавци за пореден път се погавриха с България, прехвърляйки й горещия картоф - нерешеният за повече от столетие Македонски въпрос. Това на практика е поредната национална катастрофа за нашия народ, тъй като ако териториално Македония (Вардарска и Егейска) беше откъсната от общото българско отечество, то сега вече се направи доста успешен опит да се откъсне и от сърцата и съзнанието на българите.

продължава>

 

ЕДНО ПРИЯТЕЛСТВО, ПРОДЪЛЖИЛО ЦЯЛ ЖИВОТ

ЙОРДАН ЙОВКОВ В СПОМЕНИТЕ НА ГРИГОР ВАСИЛЕВ

Не веднъж читателите ни са имали възможност да се запознаят с живота и творчеството на двама бележити българи – писателят Йордан Йовков и неговия приятел от ученическите години в Първа Софийска мъжка гимназия публицистът, политикът, юристът и държавникът Григор Василев.

Редица от нашите читатели знаят, че една от залите в Домът-музей „Йордан Йовков“ в Добрич носи името на Григор Василев. По такъв начин и за поколенията тези двама видни българи ще останат навеки заедно.

продължава>

 

ПРЕЗ 1934 ГОДИНА КОНСТАНТИН ПЕТКАНОВ ОПОВЕСТЯВА ИДЕОЛОГИЯТА НА ТРАКИЙСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

През решаващата за народа ни гранична 1934 г. секретарят на Тракийската организация Константин Петканов (12 декември 1891, с. Каваклия, Лозенградско – 12 февруари 1952, София) по време на XVIII Тракийски редовен събор изнася реферат пред неговите делегати. Темата на неговия реферат е идеологията на Тракийската организация.

продължава>

 

РАЗГОВОРЪТ НА ИВАН МИХАЙЛОВ С КОРЕСПОНДЕНТА НА ВЕСТНИК “ХЪРВАТСКА” - МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС И ЮГОСЛАВИЯ

 

Македонските революционно и легално движение са тясно свързани с Хърватското. Върху тези отношения са публикувани изследвания и документални сборници. Известни са и резултатите от тази дружба, съвместните действия между ВМРО и усташите, едно от които е Марсилския атентат през 1934 г., целта на който е югославският крал Александър Карагеоргевич.

Още през 20-те години на миналия век Тодор Александров установява връзка с хърватски политици, на първо място сред които е Степан Радич. Но най-трайни са отношенията между хърватските революционери и ВМРО по времето когато начело на Организацията застава Иван Михайлов. Той по време на Втората световна война от 1941 до 1944 г. е гост заедно със съпругата си революционерката Менча Кърничева на хърватския поглавник д-р Анте Павелич.

продължава>

 
Още статии...