Статии

КАК ПРЕЗ 1930 Г. АНДРЕЙ ЛЯПЧЕВ ОТКАЗА НА БИВШИЯ ЦАР ФЕРДИНАНД ДА СЕ ЗАВЪРНЕ

Повече от две десетилетия събирам и публикувам всичко до което се докосна, свързано с втория български монарх от Третата българска държава. Не съм имал предпочитания дали откритите свидетелства показват в положителна или негативна светлина Фердинанд Сакскобургготски, въпреки че винаги съм се надявал да преобладава позитивното, но какво да се прави като натежават нелицеприятните извори, въпреки че върху свободното слово по негово време е тежал Закона за обида на особата и пострадалите от него съвсем не са единици.

продължава>

 

НЕИЗВЕСТНИТЕ БИОГРАФИИ НА ОХРИДСКИЯ ПАТРИАРХ АТАНАСИЙ БЪЛГАРСКИ И АЛЕКСАНДЪР ОТОМАНУС ЯХЯ

През 30-те години на миналия век видният наш историк, публицист и дипломат Симеон Радев започва да работи върху биографиите на двама авантюристи, живели през XVI и XVII век. Единият е останалият в историята Охридски български патриарх Атанасий, а другият е самозванецът-претендент за турския престол Александър Отоманус Яхя. И двете биографии остават недовършени, тъй като С. Радев работи върху тях само в промеждутъците между новите му назначения като пълномощен министър след отзоваването му от Вашингтон.

продължава>

 

ЗА ВОЙНАТА, ЗА БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ И ОСВОБОЖДЕНИЕТО ПО ДНЕВНИКА НА ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР

Защо книгата „Българското опълчение в освободителната Руско-Турска война 1877 – 1878”  на полковник Стефан Кисов не беше преиздавана цели 115 години

Отбелязването на 140-та годишнина от Руско-турската война и Освобождението на България е повод да се върнем към тези изпълнени с много надежди, но и с много кръв страници от българската история. Миналото е това, което се е случило някога, но всяко едно поколение изгражда свой прочит на историята и след 140 години е нормално да се замислим, дали нашите представи за войната отговарят на историческата истина. Наистина ли тя е толкова „розова”, колкото се описва от руските военни историци и техните безкритични преписвачи.

продължава>

 

50 ГОДИНИ БЕЗ ЧУДОМИР

На 26 декември тази година се навършват 50 години от смъртта на Чудомир (25 март 1890, с. Турия, Казанлъшко-26 декември 1967, София). Макар, че нашите читатели могат да си припомнят някои важни моменти от живота и творчеството на видния наш писател-сатирик и художник в сайта „Сите българи заедно“ (Вж. „За Чудомир на сериозно! Моят Чудомир!“) сега искаме да отбележим тази тъжна годишнина.

продължава>

 

СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ДЕЙНОСТТА НА БОРИС САРАФОВ ОТ 1902 ДО 1907 Г.

Напоследък във връзка с 110-годишнината от гибелта на Борис Сарафов се заговори по българските медии за него. Въпреки неточностите и празнотите в изказванията, поради непознаването на докщументалното му наследство, нашата общественост има възможност все пак да научи и да си припомни за някои моменти от неговия живот и революционна дейност.

С този материал имам намерение да ви предложа някои известни и не до там известни документи за този наш виден революционер, които са допълнение към наскоро публикуваните документи и материали за убийството на Сарафов и Иван Гарванов. Но преди да се запознаете с тях накратко искам да припомня основните моменти от неговия живот.

продължава>

 
Още статии...