УБИТ ЛИ БЕШЕ БЪЛГАРСКИЯ ЦАР БОРИС ІІІ СЛЕД ПОСЛЕДНАТА МУ СРЕЩА С АДОЛФ ХИТЛЕР?

Темата за смъртта на българския монарх цар Борис III не слиза от вниманието на историци и писатели. Не са малко и съмненията, че монархът е убит от тайните служби на Третият Райх след отказа му на последната му среща с Адолф Хитлер да изпрати български войски на Източния фронт срещу Съветския Съюз. Тази хипотеза съм слушал още като ученик в прогимназията от покойния вече генерал Васил Бойдев, мой учител по немски език.

Тези предположения съществуваха и в моя род, от средите на който имаше мои близки в тогавашния дворец. Дори мой роднина е сред даващите последен почетен караул над гроба на монарха в Рилския манастир.

 

Макар, че заключенията на лекарския консилиум да отхвърлят тази вероятност съмненията останаха.

Такова съмнение прозира и от запазената бележка на княгиня Евдокия, дъщерята на цар Фердинанд І и сестра на цар Борис ІІІ от 22 март 1949 г., когато тя се намира все още в Кобург. Това всъщност е нейният коментар върху лекарската експертиза за смъртта на цар Борис ІІІ. Сестрата на царя не просто изказва своите съмнения върху лекарските заключения, но ги отхвърля напълно, изтъквайки своите аргументи.

Нейният текст бе публикуван през 2001 г. в нашата книга „Из тайния архив на българския цар Фердинанд І“ (вж. с. 167-168), но вероятно поради малкия й тираж тя остана незабелязана. Включените в нея тогава документи бяхме взели от пазеният архив на Фердинанд в Хувъровия институт в САЩ.

Допълнителни и интересни подробности за смъртта на царя има и в книгата „Цар Борис ІІІ в тайните документи на Третия райх (1939-1943), С., 1995.“

Сега ще имате възможност не само да прочетете пълният текст на бележката княгиня Евдокия, но и да видите за първи път две непубликувани снимки от гроба на царя в Рилския манастир, както и малко позната снимка на генерал В. Бойдев в униформата на летец. Генералът е имал възможност да присъства на срещите и разговорите на царя с Адолф Хитлер.

Цочо В. Билярски

 

* * *

БЕЛЕЖКА ОТ КНЯГИНЯ ЕВДОКИЯ ВЪРХУ ЛЕКАРСКАТА ЕКСПЕРТИЗА ЗА СМЪРТТА НА ЦАР БОРИС III.

КОБУРГ, 22 МАРТ 1949 Г.

 

Този документ най-същественото не е казано. Той е доказателство на безгранична подлост и лъжа от страна на лекарите.

Цар Борис умря от емболия, но коя е причината за тази емболия не е казано.

>Цар Борис умре, след като е бил в Главната квартира на Хитлер на 15-16 август 1943, след като в двудневни бурни разправии с него и неговите генерали е отказал да обяви война на Русия или да изпрати „доброволци“ на руския фронт.

Сам царя при завръщане от Хитлер на 16. VIII. е казал на Страшимир Добрович, бивш началник на Кабинета „аз пак им отказах, и от окончателно. Страшна кавга падна, аз надвих, но ще го заплатя!“

<На връщане с аероплан, при 6000 м. височина му бе дадена кислородна маска, с която го отровиха, изгаряйки аортата му.

Това е истината.

Евдокия.

Генерал Васил Бойдев като летец