Статии

УБИТ ЛИ БЕШЕ БЪЛГАРСКИЯ ЦАР БОРИС ІІІ СЛЕД ПОСЛЕДНАТА МУ СРЕЩА С АДОЛФ ХИТЛЕР?

Темата за смъртта на българския монарх цар Борис III не слиза от вниманието на историци и писатели. Не са малко и съмненията, че монархът е убит от тайните служби на Третият Райх след отказа му на последната му среща с Адолф Хитлер да изпрати български войски на Източния фронт срещу Съветския Съюз. Тази хипотеза съм слушал още като ученик в прогимназията от покойния вече генерал Васил Бойдев, мой учител по немски език.

продължава>

 

ДВА СЛОВЕСНИ ПОРТРЕТА НА АНДРЕЙ ЛЯПЧЕВ

Върху личността и делото на видния наш политик Андрей Ляпчев (12 ноември 1866, Ресен – 6 ноември 1933, София) вече определено има сериозни завоевания. Макар, че той не ни оставя свои спомени и дневници, както и творчество, ние разполагаме с неговия богат архив, който може да служи за сериозна база и за по-нататъшни проучвания. В нашите библиотеки са достъпни и вестниците и списанията, създадени и редактирани от него, а в дипломатическата ни история също неговото място е сред това на видните наши дипломати. Имаме и значителен брой на спомени и паметни издания както за неговата личност, така и за политическата му дейност. И днес впечатлява с обема и съдържанието си паметния брой на посветения за него вестник по случай петгодишнината от неговата смърт през 1938 г.

продължава>

 

78 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ВИДНИЯ НАШ ЕТНОГРАФ И ИСТОРИК ДИМИТЪР МАРИНОВ

На 10 януари се навършиха 78 години от смъртта на Димитър Маринов.

Името на Димитър Маринов (14 октомври 1846, Вълчедръм – 10 януари 1940, Рилски манастир) е достатъчно известно както сред нашата научна общественост, така и сред широката читателска аудитория. Той е един от най-изявените ученици и последователи на учителя си Кръстю Пишурката. 

продължава>

 

ПРОФ. НИКОЛА МИЛЕВ ЗА ХРИСТО БОТЕВ И ЗА НЕГОВИЯТ БИОГРАФ ИВАН КЛИНЧАРОВ

Проф. Никола Милев се утвърдява като един от най-добрите български историци, макар че научната му кариера продължава малко повече от едно десетилетие. Не случайно най-високите оценки за него са от неговите учители професорите Васил Златарски, Константин Иречек и Ханс Юберсбергер. Неговите научни приноси са от областта на най-ранната българска история, от епохата на турския феодализъм и Българското възраждане, както и от най-новата българска и балканска история. Въпреки че неговото творчество не е обемисто, то и до днес притежава високи научни качества.

продължава>

 

140 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТА-РЕВОЛЮЦИОНЕР П. К. ЯВОРОВ

С настъпването на Новата 2018 г. нашата общественост отбеляза по най-достойния начин 140 годишнината от рождението на един от своите велики синове – поетът, революционерът, драматургът, публицистът и преводачът П. К. Яворов. В сайта „Сите българи заедно“ не веднъж сте имали възможност да прочетете нови страници от неговата биография, както и да си припомните познатото, но позабравено за него. Сега ще имате възможност да прочетете отново неговата автобиография, разказана пред приятеля Владимир Василев, както и няколко некролога от най-близките му хора.

продължава>

 
Още статии...