ЕДНА НЕИЗВЕСТНА КРАТКА ИСТОРИЯ НА БОРБАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ

Архивът на Симеон Радев продължава да крие още изненади. Сега ще имате възможност да се срещнете с една от тях.

Това е една кратка история на борбата на македонските българи за освобождение. Тя обхваща периода от Руско-турската война (1877-1878) и продължава до края на Първата световна война. Макар и накратко са проследени борбите на нашия народ през този период. Най-голямо място е отделено на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., като авторът го е онагледил с доста прецизни таблици. За него борбата на свободните българи и тези от Македония и Одринско е обща – българска борба за освобождение и обединение. Това той подчертава нееднократно в своето кратко и аргументирано изложение.

продължава>

 

МАЛКОИЗВЕСТНИ СТРАНИЦИ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОТ П. К. ЯВОРОВ

(115 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА РЕВОЛЮЦИОНЕРА)

На 4 май нашият народ ще отбележи годишнината от героичната смърт на един от своите велики синове. Гоце Делчев (4 февруари 1872, Кукуш – 4 май 1903, Баница, Серско) загива в бой с турския аскер при село Баница, Серско. Няма да приповтарям известните данни за живота и дейноста му, тъй като с тях може да се запознаете по-подробно в сайта «Сите българи заедно». През отминалите 115  години за Гоце е писано многократно от учени, писатели и поети. Неговият образ е пресътворен и в игралното и документалното кино. Публикуван е и огромния му архив в три обемисти тома. Въпреки това ние ще останем негови длъжници.

продължава>

 

110 ГОДИНИ ОТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ПОСЛЕДНИЯ ПРЕДВОЕНЕН КОНГРЕС НА ВМОРО - КЮСТЕНДИЛСКИЯТ

Наскоро се навършиха 110 години от провеждането на последния предвоенен Кюстендилски общ конгрес на ВМОРО. През следващия период организацията ще се изправи пред редица съдбоносни, както за нея така и за народа ни предизвикателства. Наскоро след този конгрес ще последват събития, които ще променят както картата на Балканите, така и ще влияят дълготрайно върху бъдещето на македонските, тракийските, добруджанските и западнопокраинските българи.

продължава>

 

110 ГОДИНИ ОТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕВАЛСКАТА СРЕЩА (1908)

(АНАЛИЗЪТ НА СИМЕОН РАДЕВ И ДОКУМЕНТАЛНИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА)

През юни тази година ще отбележим 110 години от провеждането на Ревалската среща между руския император Николай II и английския крал Едуард VII. На тази среща двамата монарси ще обсъдят редица важни въпроси както от международното положение в Европа, така и в Азия, където и двете държави имат своите интереси. По отношение на разстановката на Силите в Европа е заделено специално място на отношенията с доскорошните съюзници на Русия Австро-Унгария и Германия. Започва новото прегрупиране на Силите, което най-ясно ще се открои както в навечерието, така и през самата Първа световна война.

продължава>

 

ДЕЙСТВИЯТА НА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО НА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Огромна и почти необхватна е литературата за отношението и дейността на Русия по македонския въпрос. Доста срамежливо започнаха да излизат на бял свят факти и документи, включително и за нейната роля за възникването и утвърждаването на антибългарски насочената теория за македонизма, която вече в продължение на век и половина обслужва Сърбия и нейните апетити към българските земи и народ.

Руските консули в Македония са особено активни в дейността си за откъсването на македонските българи от народността си, представяйки ги в своите доклади предимно като християнско, или славянско население и с редки изключения като македонски българи. Дори може да срещнете и неверните твърдения, че Македония е еднакво значеща, както за България, така и за Сърбия, независимо че дори световната наука още преди векове се е произнесла, че в Македония сърби няма.

продължава>