ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ЗА ДИМО-КАЗАСОВОТО УЧАСТИЕ В ДЕВЕТОЮНСКИЯ ПРЕВРАТ

(МНЕНИЕТО НА СОЦИАЛДЕМОКРАТА ХАРАЛАМПИ ХРИСТОВ)

Огромна е литературата за Деветоюнския преврат, както е огромен и до ден днешен интересът на учени и общественост към него. И като че ли след всичко направено до сега няма какво повече да се каже за него. Макар, че не е основният двигател в преврата все пак написаното за Димо Казасов (1886 - 1980) е не по-малко от това, което се пише за неговият основен ръководител проф. Александър Цанков.

продължава>

 

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР

(99 ГОДИНИ ОТ НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР)

В резултат на Ньойския мирен договор България изпадна в тежка икономическа и политическа криза и докато успееше да се върне към нормален живот щяха да минат години, в които започна подготовката за реванша на победените.

Ньойският договор изправи страната и народа пред нови изпитания. Останалите извън държавните граници българи бяха подложени на жестока денационализация, като към свободната част от родината поеха огромни безкрайни бежански потоци от българи – от Егейска Македония – 26 753 семейства, от Турция – 15 542 семейства, от Вардарска Македония – 7 419 семейства и от Добруджа – 5 329 семейства.

продължава>

 

ЗА ОТКРИТИЯТА НА ДИМИТЪР ЙОЦОВ ВЪВ ФЕРДИНАДОВИЯ АРХИВ В КОБУРГ

Фердинанд Сакскобургготски управлява България в продължение на 31 години. Той вкарва страната ни в две балкански и в една световна войни. Авантюристичното му управление довежда страната ни до две национални катастрофи, в резултат на които народът ни е обезкръвен и извън държавните граници остават огромни български територии, населявани от над 2 000 000 българи. А от старата територия е откъсната и Южна Добруджа. И днес наследниците на озлочестените ни сънародници от Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини продължават да проклинат Фердинандовата династия. 

продължава>

 

НАМЕРЕНИЯТА НА ЕЛЕФТЕРИОС ВЕНИЗЕЛОС ДА ОТСТЪПИ НА БЪЛГАРИЯ БЕЛОМОРИЕТО

(СВИДЕТЕЛСТВАТА НА ГРИГОР ВАСИЛЕВ)

По темата на Българското Беломорие като че ли най-малко се пише и говори, тъй като сме се вторачили само в неправдата при заграбването на Македония от нашите съседи Сърбия и Гърция. И до днес Беломорският въпрос, както и за излаза на България на Бяло море, гарантиран с мирните договори стои открит и нерешен. Повече е писано по темата за Беломорието преди 1944 г. и то главно от изследователите на Тракийския въпрос.

продължава>

 

ЛОВЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ АНТИМ ЗА ПОЯВАТА И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ОТ СЕРДИКИЙСКИЯ СЪБОР ДО ОФИЦИАЛНОТО МУ ПРИЕМАНЕ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР БОРИС-МИХАИЛ

ПРОДЪЛЖЕНИЕ № 4

Сега нашите читатели ще имат възможност да прочетат шестата и последна глава от книгата на Ловчанския митрополит Антим (1937-1939) (д-р Антим Шивачев) „Християнството на Балканския полуостров. Поява и разпространение през първите пет века и в България до Св. Цар Бориса (Принос към най-старата история на християнската църква в Балканския полуостров)“ (София, 1929 г.). С този текст приключвам представянето на този наш бележит църковен деец и учен, с надеждата че неговото творчество ще достигне до повечето българи, милеещи както за нашето минало, така и за истината за нашия народ като един от най-ранните християнски народи.

продължава>